Bez dobrých lidí se nedá řídit dobrá firma

01/04/2021

Osmý díl seriálu Goodwill Talks: od píky až na vrchol sleduje klikatou cestu k úspěchu budovatele Tomáše Vojtěcha, majitele akciové společnosti FLEXIPAL. Závody rodinné firmy každoročně opouští přes 4 miliony dřevěných palet a konsolidovaný obrat osciluje kolem 0,5 miliardy korun. Má přes 150 zaměstnanců ve čtyřech zemích, čímž se řadí mezi přední hráče na středoevropském trhu. Od roku 2019 je držitelem firmového oscara v kategorii Partner Český Goodwill.

Vznik společnosti Flexipal je spojen s rozdělením původní firmy, ve které Tomáš Vojtěch pracoval. V roce 2017 se Tomáš s původními majiteli dohodl na řešení, které bylo nejlepší pro všechny zúčastněné: „S nadsázkou dnes říkám, že to, co jsem za těch patnáct let vybudoval, jsem si následně koupil formou manažerského odkupu.“

Firma byla původně ryze výrobní, když do ní Tomáš v roce 2002 nastoupil jako obchodní zástupce. Začal budovat firmu, která prodává svým zákazníkům napřímo, bez prostředníků, a rozšiřovat portfolio služeb, vedle výroby, o opravy palet, recycling a další. Společnost tím začala výrazně posilovat na českém trhu a od roku 2009 přišlo na řadu budování dceřiných společností v zahraničí.

„Zásadním impulzem expanze bylo výběrové řízení pro jeden nadnárodní řetězec s nábytkem v Polsku, které jsme vyhráli, a podmínkou bylo, že do šesti týdnů musíme začít. Což pro nás znamenalo během šesti týdnů založit v Polsku pobočku – firmu po právní stránce, sehnat zaměstnance, zázemí, technologie a spustit činnost pro klienta,“ vzpomíná Tomáš na hektické období, které ale úspěšně zvládli. Firma rozšiřovala svůj tržní podíl a významně rostly také tržby. Spolu s ní rostl i Tomáš, zkušenostmi i kariérně.

Pak přišly diskuse, kam dál firmu směřovat, které trvaly téměř dva rok a vyústily v již zmíněnou dohodu o rozdělení společnosti a management buy-out. „Rozhodnutí nebylo jednoduché. Bylo mi tenkrát 36 let a cítil jsem, že pokud chci provést nějakou změnu, tak ji musím provést právě teď. Vnímal jsem, že za pět za deset let už v sobě buď nemusím mít tu vnitřní sílu, anebo se můžu už příliš bát těch potenciálních rizik, které samostatné podnikání nese,“ vysvětluje Tomáš rozhodnutí, kterého zpětně rozhodně nelituje. Přiznává při tom: „Nebyl bych tam, kde jsem dnes, kdybych neměl takovou oporu ve své manželce Simoně a v celé rodině. Ta mi dává největší sílu.“

Kde ještě Tomáš Vojtěch čerpá sílu? Proč se na něj zpočátku ve firmě dívali jako na ‚bankrotáře‘? Jakou roli v týmu hraje vůle si pomoci? A proč s sebou dnes na dovolenou automaticky bere kufr plný tužek?

Pusťte si nový díl seriálu Goodwill Talks: od píky až na vrchol. Rozhovor s Tomášem Vojtěchem můžete zhlédnout jako video na YouTube ČG nebo si jej poslechněte ve formě podcastu na Youradio Talk a dalších podcastových platformách.

Zdroj: HP N Media pro Český Goodwill

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů