Chceme naučit správně pomáhat

26/03/2021

Nový díl seriálu Goodwill Talks: od píky až na vrchol se šťastným číslem 7 představuje podnikání v neziskovém sektoru. O tom, že řízení neziskového projektu si mnohdy nijak nezadá s řízením komerčního projektu, týmu nebo firmy, se můžete přesvědčit v rozhovoru se Žanetou Slámovou a Petrou Pšeničnou Květou zakladatelkami projektu Fandi mámám, za který v roce 2019 získaly ocenění Český Goodwill v kategorii Mecenáš.

Neziskové projekty nejsou obecně brány jako podniky, a to i přesto, že toho často podnikají mnoho a pro dobrou věc. V rámci projektu Český Goodwill – ocenění pro firmy, kterých si lidé váží – mají i neziskové firmy své nezastupitelné místo. Příkladem toho je projekt Fandi mámám.

Projekt vznikl – podobně jako celá řada komerční firem a podnikatelských nápadů – v obýváku. Byl to takový nápad, touha pomoct. „Když jsme před pěti lety začínaly, dělaly jsme to s Petrou ve dvou. Začaly jsme s pěti maminkami. Všechno jsme financovaly z vlastních peněz, vyvíjely jsme web, facebook svépomocí nebo s pomocí našich přátel, co bylo potřeba, jsme zaplatily,“ vzpomíná Žaneta Slámová, jak myšlenka vznikla s tím, že si upřímně nemyslely, že se rozroste do dnešních rozměrů.

Skoč, létat se naučíš cestou…

„Skočily jsme do toho rovnýma nohama, nepřemýšlely jsme a řešily po cestě, co bylo potřeba,“ přidává Petra Pšeničná Květová momenty, jež zažívá i spousta lidí, kteří podnikají a mají první firmu. „My máme jako naši první firmu tuhle neziskovou,“ dodává Petra.

Postupem času vznikaly další náklady. „Začaly přicházet věci jako zaplatit IT, zaplatit administrativu, účetnictví, protože když člověk založí spolek, musí dělat nějaké výkazy,“ jmenuje Žaneta momenty, kdy se vždycky zděsily, co všechno to obnáší. A pak přišlo nařízení, které pro projekt považuje za zlomové: „GDPR, to jsou desetitisíce, aby člověk takovou věc zaplatil.“

Financovat provoz není sexy

Zakladatelky projektu ale dle vlastních slov provází štěstí: „Vždycky nám naštěstí osud poslal někoho, kdo nám s tím pomohl buď za minimální finance nebo zdarma, nebo se našel dárce, ať už jednotlivec nebo firma, kteří poslali peníze.“ První dárci byli z řad příbuzných a přátel, ale jak o projektu začínalo víc a víc mluvit, tento okruh se rozšiřoval.

„Dnes už máme stabilní dárce, ať už firmy nebo individuální dárce, kterým se líbí, co děláme a podporují ten projekt, přímo nás,“ doplňuje se slovy díků Žaneta. Není podle ní úplně sexy podporovat provoz a činnost neziskovek, často se s tím setkává i u firem, že nechtějí dávat peníze na činnost. „Chtějí dávat peníze těm lidem, kteří je potřebují,“ vysvětluje a jedním dechem dodává: „Ale aby ty peníze, ta pomoc mohla přijít těm lidem, kteří ji potřebují, tak té práce, času, energie, ale i nákladů je opravdu hodně. Myslím si, že si to neumí nikdo moc představit, pokud do toho nepřijde, třeba jako dobrovolník.“

Spokojená máma = spokojené dítě

Jako dobrovolníci ve Fandi mámám většinou působí maminky samoživitelky, které si projektem samy prošly: „Byly v našem projektu, kdy jsme pomáhaly my jim, a ony nám to teď vrací tím, že nám pomáhají jako dobrovolnice,“ říká Žaneta, které dává smysl pomáhat jim dlouhodobě: „Takovým naším snem je, aby jednoho dne maminky samoživitelky pro projekt pracovaly, měly to jako práci, jim to pomáhalo a oni tím pomáhaly těm ostatním.“

Tento sen se už začíná plnit, stejně jako další plány. „Pro tento rok jsme si řekly, že projekt musíme zprofesionalizovat. Už o tom mluvíme asi dva roky a postupnými kroky se k tomu dostáváme. A opravdu díky tomu, že se na nás teď obrací firmy a partneři, kteří chtějí podpořit samotný provoz, tak věřím, že se nám to podaří,“ představuje další kroky s nadšením Petra.

Dnes projekt Fandi mámám pokrývá 7 krajů svými delegátkami (dobrovolnicemi – maminkami, které si jím prošly). Ty pomáhají s „náborem“ maminek, které potřebují pomoci, a provázejí je celým procesem. „Poskytují jim důležitou pomoc se všemi přípravami, sepsat příběh, sepsat přání – to je často oříšek, přesvědčit je, aby myslely nejen na své děti, ale i samy na sebe, protože spokojená máma = spokojené dítě,“ upozorňují jednohlasně zakladatelky projektu. Za sebou mají téměř 100 příběhů, často neuvěřitelných, které píše sám život.

O některé se podělily přímo v rozhovoru. Chcete vědět, jak se vypořádávají s předsudky? Zjistit, jak se můžete do projektu zapojit, ať už soukromě jako dobrovolník, nebo jako firemní dárce? Dozvědět se, jak funguje aplikace FandiMat, která pomáhá všem lidem v nouzi? To všechno, a ještě mnohem víc se dozvíte v novém dílu seriálu Goodwill Talks: od píky až na vrchol. Rozhovor s Žanetou Slámovou a Petrou Pšeničnou Květovou můžete zhlédnout jako video na YouTube ČG nebo si jej poslechněte ve formě podcastu na Youradio Talk a dalších podcastových platformách.

Zdroj: HP N Media pro Český Goodwill

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů