Český Goodwill 2025

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Pardubický perník Janoš

Pavel Janoš

Ročník 2021

Představení nominované firmy

Kořeny cukrářské výroby firmy Pavel Janoš sahají hluboko do počátku minulého století, kdy více než před sto lety paní Marie Janošová vyráběla cukrářské výrobky, svatební dorty, dezerty, koláče a perníky, jimiž zásobovala svou prodejnu Občerstvení. Její výrobky byly mimořádné kvality, vždy precizně ozdobené a vynikající chuti. Základy gurmánského umění se naučila od své maminky.

Na její umění navázal syn Josef, který se jejím uměním inspiroval a v roce 1941 se začal učit cukrářem. Pan mistr Bíma, u kterého se učil, byl mimořádně schopný odborník. Svou další praxi vykonával Josef Janoš v Přerově u firmy Sum. Jeho mistr byl dokonce jmenován Národním umělcem v cukrářském oboru. V učení se naučil i základy práce s perníkem, která ho mimořádně zaujala. Postupně se jeho výrobky začaly stávat malými uměleckými díly. Brzy předčil svoje učitele a mistry. Když se v Pardubicích oženil, jeho žena Věra s ním pracovala v jedné dílně jako cukrářka-perníkářka. V roce 1958 byl pověřen Svazem družstev (později Jednota) výrobou velikého perníkového srdce na Světovou výstavu v Bruselu. Pracoval na něm několik dní dlouho do noci, ale výsledek stál za to. Srdce sklidilo zasloužený úspěch, a dokonce ho obdivovala i belgická královna.

V roce 1991 tradici rodinného řemesla obnovil a rozšířil jeho syn Pavel, nyní oceňovaný perníkový designér. Vícenásobný Cukrář-perníkář roku a Živnostník roku Pardubického kraje. Pavel Janoš od malička miloval výtvarné umění a mrzelo ho, že jeho rodiče, nemohli za starého režimu podnikat v tomto uměleckém oboru, a tak hned jak to šlo, se s rodiči pustil do oživení řemesla, které již téměř zaniká. Stále ručně vyrábí kvalitní český výrobek – pardubický perník – z českých surovin, to jest z mouky, cukru, pravého včelího medu, vajec, meruňkového džemu a koření, ovšem bez jakýchkoli konzervačních látek nebo stabilizátorů. Jeho těsto zraje několik měsíců i déle. Svůj perník koření tymiánem, hřebíčkem, koriandrem, anýzem, fenyklem, badyánem, skořicí atd., a mimo jiné i pro zajímavost troškou pepře. Vyrábí staročeský Peprník a mimo dezertů se sušeným ovocem a plněných dortíků, také umělecky zdobené perníkové pohlednice a obrazy.

Sortiment mistra perníkáře Pavla Janoše obsahuje již v základní nabídce stovky druhů a další stovky jednotlivých zakázek "ušitých přímo na tělo" zákazníka. Janošovy perníkové výrobky již potěšily mnoho lidí, včetně známých osobností veřejného a uměleckého života a zahraničních návštěvníků ČR. Jako například britskou královskou rodinu, prezidenty, kosmonauty, sochaře, zpěváky, herce, ale také lékaře, a především spoustu dětí, které perníky milují a mohou si přijít do perníkářství u Janošů medový perníček samy ozdobit a poslechnoutsipřitom přednášku o historii i současnosti jeho výroby. V roce 2009 byl Pavel Janoš, jako vynikající perníkář, korunován na charitativní akci v Muzeu perníku a pohádek „Králem perníku“, aby jako představitel tohoto oboru dohlížel na kvalitu českého perníku. 

Zdobíme s láskou pod heslem: Tradice, kvalita a kreativita.

Mapa
Firma sídlí v Pardubickém kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na podnikání nejvíc těší?  

Je to setkávání se zajímavými lidmi, kteří jsou naladěni na stejnou vlnu. Mají rádi tvořivost a kvalitní ruční práci. Originální dárek, na kterém si obdarovaný ještě pochutná.

Kdo je Vaším vzorem osobním, případně podnikatelským vzorem?

Moje rodiče, otec umělec a matka obchodnice. Dokonalé spojení. A ze světa Stephen Hawking.

Jakou vlastnost považujete za svoji nejsilnější stránku?

V řemesle perfekcionista a v osobním životě srdcař.

Odpovídal Pavel Janoš, majitel firmy

Důvod nominace

Protože je několikanásobným Perníkářem roku a vítězem mnoha dalších soutěží, a hlavně pro to, že dělá kvalitou svých výrobků to nejlepší jméno značce PARDUBICKÝ PERNÍK. Z jeho malé firmy také vzešlo již šest Královen perníku, ze slavností na pardubickém zámku. Nejde ale jen o vítězství v soutěžích, jeho precizní a kvalitní výrobky dostávají jak hlavy států, tak například i britská princezna Anna. Pavel Janoš pochází z cukrářské - perníkářské rodiny se staletou tradicí a jeho otec Josef, který je držitelem ŘÁDU SVATÉHO AMBROŽE, již před 51 lety zhotovil metrové srdce na Světovou výstavu EXPO 1958 v Bruselu.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

obchodní partner

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů