Pekařství Nývlt
Ingrid Fuksová
Ročník 2019
Představení nominované firmy
Historie rodinné firmy První strojní a parní pekařství Olda Nývlt se datuje na počátek 20. století, kdy Antonín Nývlt založil malou pekárnu v Jilemnici. Když v roce 1915 dřevěný dům pekařství vyhořel, pustil se pradědeček dnešní majitelky do obnovy a postavil novou moderní zděnou provozovnu s kvalitním technickým vybavením (švýcarské míchadlo kupříkladu funguje dodnes).
Poté řemeslo převzal zakladatelův syn Olda, který zde pracoval 51 let. V roce 1950 byla pekárna znárodněna. V restituci se majetek vrátil rodině, pomáhat v té době a přebírat podnik už ale začal také Olda Nývlt mladší. Sice vystudoval jiný obor, ale chopil se synovské povinnosti a začal investicemi do stavební i technické modernizace firmy. Rodinnou tradici po něm následně převzala starší dcera Radka, která však záhy zemřela. A tak se Oldřich Nývlt mladší opět ujal žezla. Když krátce po svých sedmdesátých narozeninách zemřel, zdálo se, že je osud pekárny, která denně pro své zákazníky pekla tisíce kusů housek, rohlíků, vek, loupáků, šátečků, závinů i preclíků, zpečetěn.
Z úcty k rodinné tradici a lásky k předkům se však firmu rozhodla zachránit mladší dcera Ingrid. A to i přes to, že pomáhá manželovi v jeho firmě v Karlových Varech, kam se po svatbě přestěhovala, a je matkou tří synů. Pro zachování firmy, kterou před více než 100 lety založil její pradědeček, a jejího dobrého jména dojíždí několikrát týdně přes půl republiky, aby dostála rodové tradici. Díky maximálnímu úsilí současné majitelky Ingrid, s pochopením a podporou její rodiny a také se snahou, ochotou a zodpovědností všech spolupracovníků, tak Pekařství Nývlt dál úspěšně pokračuje ke spokojenosti svých zákazníků.
Od roku 2009 se v Jilemnici pořádá Memoriál Oldy Nývlta v motokrosu jako pocta Oldřichu Nývltovi, který celý život nejen oddaným pekařem, ale také milovníkem motosportu, závodník i uznávaný časoměřič a jeden ze zakladatelů jilemnického autoklubu.
3 otázky pro nominovanou osobu
Důvod nominace
Ingrid Fuksovou známe již 27 let a jestli si někdo zaslouží ocenění v oblast tradice, je to právě ona. Po smrti otce a předčasné smrti sestry, která měla převzít jejich rodinnou první parní pekárnu v Jilemnici, se musela rozhodnout, zda prosperující podnik prodat nebo pokračovat. Rodinu se třemi dětmi totiž založila o 300km dál v Karlových Varech, kde její manžel vede rodinnou firmu. Při návštěvě pékárny a pohledu na obrazy svých předků zakladatelů si uvědomila, že musí pokračovat ve stoleté tradici a pekárnu prodat nemůže. Tak již čtyři roky jezdí trasu Karlovy Vary - Jilemnice a svůj čas dělí mezi rodinu a firmu. Samozřejmě s pomocí zaměstnanců. Jejich křupavé housky, rohlíky, veky, ale i sladké koláče, vánočky, šátečky pečené podle starých receptur z másla a nešizených náplní jsou v našem kraji velice oblíbené a my za ně děkujeme.
Nominační kategorie
Nominoval/a:
přítel(kyně)