Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

M&M Bio farma Šonov

Monika Menčíková

Ročník 2022

Představení nominované firmy

Monika Menčíková začala podnikat v 90.letech, kdy se zrodil nápad vybudovat ovčí farmu. Ovčí farma Šonov byla založena v roce 1995 a nachází se v Javořích horách, v CHKO Broumovsko.

Od první chvíle bylo prioritou majitelů zpracování ovčího mléka na kvalitní produkty. Původní stádo čítalo 28 východofríských ovcí, dnes na své farmě a okolních pastvinách Monika a Vladimír Menčíkovi chovají přes 400 ovcí. O ovce je na farmě velmi dobře postaráno, vše je podřízeno pohodě zvířat. Třeba i pravidelné stříhání vlny.

Byla vybudována dojírna na ovce a výrobna na zpracování ovčího mléka. Ovčí mléko se zpracovává na čerstvé, zrající i dlouho-zrající sýry, přírodní jogurty a jogurtové nápoje s probiotickou kulturou. Byly postaveny zrací boxy, kde sýry zrají i více než půl roku. Farma zabývající se výrobou a prodejem výrobků z ovčího, kozího a kravského mléka v BIO kvalitě.

Označení bio znamená, že zvířata nejsou dokrmována hormonálním a syntetickým krmivem, vše musí být na přírodní bázi. Jehňata pijí pouze mléko od matky, později spásají trávu pastvin.

Na farmě v Šonově rovněž pořádají biosemináře pro děti ze škol, školek a zemědělských učilišť.

Mapa
Firma sídlí v Královéhradeckém kraji

Důvod nominace

Jedná se o podnikatelku, která se již více než 12 let věnuje ekologickému zemědělství. Provozuje M&M Bio farmu Šonov, která se zabývá výrobou a prodejem výrobků z ovčího, kozího a kravského mléka v BIO kvalitě. Zásadní je zde akcent na ekologii a udržitelné zemědělství. Produkované výrobky nezatěžují životní prostředí.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

kamarád(ka)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů