Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Knihobot s.r.o.

Dominik Gazdoš

Ročník 2022

Představení nominované firmy

Společnost Knihobot prodává knihy a stará se o to, aby se knížky, které už jejich původní majitelé nechtějí, dostaly co nejrychleji k novým čtenářům a majitelům. Nabízí literární klasiku, bestsellery, staré poklady, kultovní komiksy i odborně zaměřené publikace. Knihy jsou z druhé ruky, a proto dbá na to, aby byly vždycky kvalitně nafocené a zájemci se o jejich stavu mohli jednoduše přesvědčit. 

E-shop knihobot.cz poprvé otevřel své dveře v dubnu 2019 v Praze na Strossmayerově náměstí. Příběh revolučního systému vdechování nového života knihám z druhé ruky však začal o řádku let dříve. Psal se rok 2011 a Dominik zrovna dočetl Narrenturm, první knížku z Husitské trilogie Andrzeje Sapkowského. Hned hledal pokračování, titul byl ale v knihkupectví dávno vyprodaný a jediná možnost, jak knihu Boží bojovníci sehnat, byla dražba na Aukru. Dominik ji vyhrál, jenže za částku, která tehdy významně překračovala jeho studentský rozpočet. A tak ho napadlo, že by mu četbu mohla zaplatit aukce první knihy trilogie.

Vyšlo to, a tím se zrodil nápad otevřít vlastní vetešnictví. Malý podnik ve Zlíně tehdy kupoval a prodával starožitnosti, mince, knihy a občas i nábytek. Pro obchod vznikl e-shop a postupně se rozrůstal. Knihy začínaly mít převahu v sortimentu, navíc k nim Dominik vždycky tíhl. Obchod se během roku profiluje už jako antikvariát a přesouvá do většího skladu. Postupně se otevírají výdejny, první v Baťově institutu ve Zlíně a další v Brně a v Praze. S provozem pomáhají první brigádníci. Na konci roku 2018 je jasné, že je potřeba aktualizovat koncept klasického antikvariátu a zrychlit jednotlivé procesy nabírání a vydávání knih.

A tak vznikl Knihobot: prodej knih s využitím inovací a automatizace tak, aby co nejlépe sloužil zákazníkům. Začínají se zajímat média, následuje spojení se strategickým investorem a začíná budování velké firmy. Knihobot měsíčně prodá sto tisíc knih, po prodeji původním majitelům vyplácí 60% z ceny prodané knihy, mínus 29 Kč.

Do budoucna vidí prostor pro až pětinásobný růst v rámci Česka, proto se neustále snaží rozšiřovat síť prostřednictvím boxů, partnerských sběrných míst nebo vlastních poboček. V dubnu 2022 se uskutečnila expanze na Slovensko, další expanze do Rakouska, následně Německa a dál na Západ je v přípravě. A s tím se rovněž pojí hledání velkého zahraničního investora.

Mapa
Firma sídlí v Praze

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo do Vaší současné pozice?

Nezaměstnatelnost.

Jaké máte plány do budoucna?

Vybudovat globální firmu prodávající použité knihy.

Jaké jsou Vaše koníčky?

Moje tři děti, čtení, výlety, pokojové rostliny, přemýšlení o tom, jak funguje svět.

Odpovídal Dominik Gazdoš, jednatel společnosti

Důvod nominace

Nápad se zrodil v roce 2020 ve Zlíně, nyní pokračuje v Praze, zachraňují staré i novější knížky pro ty, kteří je potřebují, systém je skvěle vymyšlený, rychlý, spolehlivý. Stačí se obrátit na webové stránky s dotazem na téměř jakoukoliv knihu. Za pár korun ji rychle dostanete. Vykupují i knížky, podíl se dostane až po prodeji.

Nominační kategorie

Inovace

Nominoval/a:

Marně jsem sháněla jednu knihu z roku 1977, Knihobot mi pomohl.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů