Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

VX Systems s.r.o.

Helena Těšitelová

Ročník 2022

Představení nominované firmy

Společnost VX Systems s.r.o. je autorem projektu Jídelníplán.cz. Ten ve spolupráci s odborníky z předních českých univerzit podporuje osoby s obezitou, prediabetem a diabetem 2. typu na jejich cestě za trvalou změnou životního stylu a lepší kompenzací onemocnění. Jedná se o českou aplikaci, která také předává informace o možnostech a principech ústupu onemocnění, tzv.remise. Na podzim společnost bude spouštět program DiaMáma pro ženy s těhotenskou cukrovkou. DiaMáma je naučí, jak jíst, pomocí diety lépe zvládat své onemocnění, a hlavně zbytečně nehladovět.

Jídelní plán nabízí vedle online vzdělávání i podpůrnou webovou aplikaci. Vzdělání probíhá online a vysvětluje srozumitelnou formou nejen principy onemocnění, ale také možnosti jejich ovlivnění stravou. Vysvětluje doporučení týkající se změn životního stylu, nabízí podporu také například formou vzorových jídelníčků.  Podpůrná aplikace, kterou mají účastníci programu k dispozici, jim pak pomáhá analyzovat jejich zvyky a převádět získané znalosti do běžného života. Aplikace obsahuje řadu nástrojů a výstupů, které facilitují a usnadňují komunikaci s ošetřujícím lékařem.

VX Systems s.r.o. je rodinná firma – o vznik produktů se tu zasluhuje celá ženská část rodiny.

Průvodce na cestě za zdravějším JÁ.

Mapa
Firma sídlí v Pardubickém kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

V čem vidíte největší překážky podnikání?

V obecné rovině – vyznat se v legislativním labyrintu. V našem případě ale také konkrétně bojujeme s dnes už vyvrácenými názory a stereotypy ohledně obezity i diabetu. Například diabetes 2.typu byl dlouho považován za progresivní chronické onemocnění. Tedy za nemoc, která se „bude už jen zhoršovat“. Věda už dnes ale jasně ukazuje, že to tak být nemusí. Jen to vzít za správný konec. Pomocí změny životního stylu lze zhoršování nemoci nejen zastavit, ale také dosáhnout výrazného zlepšení nebo ji dokonce "setřást". Související obezita je zase často chápána jako pouhé morální selhání konkrétního člověka – častá představa je, že se dotyčný cpe nezdravým jídlem, ve volném čase se povaluje na gauči a nehýbe se, má slabou vůli. Přitom se jedná o komplexní metabolické onemocnění a často je opravdu těžké dosáhnout změny. Někteří lidé tak otálejí, jestli program vůbec zkusit. Dávno na sebe rezignovali nebo nevěří, že se jim může podařit situaci změnit… 

Čeho si nejvíc vážíte v obchodních vztazích?

Férovosti, lidské slušnosti a vzájemné podpory. Také si velmi cením možnosti spolupracovat s týmem lidí, kteří se na nominovaném projektu podílí. Jsou to výjimeční lidé – po profesní i osobní stránce.

Zbývá Vám čas na koníčky? Pokud ano, jaké provozujete?

Když člověk dělá to, co ho baví, až příliš snadno se vytrácí hranice mezi osobním a pracovním životem, mezi koníčky a zaměstnáním. Stále zde hledám hranice. Baví mne oblast osobního rozvoje, snažím se o pravidelný pohyb. Pohodu a klid hledám na naší divoké zahradě v přírodním duchu. Mám ráda tvořivé činnosti, například keramiku. A moc ráda cestuji a poznávám cizí země, jejich přírodu, obyvatele, kulturu a samozřejmě jídlo. Především mám ale štěstí na úžasné lidi kolem sebe, rodinu i přátele, se kterými moc ráda trávím volný čas.

Odpovídala Helena Těšitelová, inspirátorka

Důvod nominace

Portál Jídelní plán už roky pomáhá tisícům uživatelů mít stravování pod kontrolou. Přes 4300 receptů, každý obsahuje i makronutrienty, rozděleny jsou i podle výživových směrů, aby si každý mohl najít ten svůj dle zdravotního stavu. Součástí aplikace byl i pilotní projekt Život 2.0, který 74 diabetikům opravdu změnil život k lepšímu - mnozí dosáhli remise, všichni lepší glykémie a váhy. Helena Těšitelová by si ocenění za svou práci určitě zasloužila.

Nominační kategorie

Inovace

Nominoval/a:

zaměstnanec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů