Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Quant Retail s.r.o.

Petr Kavánek

Ročník 2022

Představení nominované firmy

Společnost Quant Retail, založená v roce 2001, se od roku 2003 věnuje výhradně vývoji vlastního softwarového systému Quant. Jedná se o profesionální řešení pro správu prodejních prostorů a category management.

Cílem od počátku bylo vytvořit integrovaný systém, ve kterém budou uživatelé pohodlně spolupracovat na celém procesu řízení prodejních prostorů, kategorií a sortimentu. Dnes Quant nabízí širokou škálu řešení pro retail. V rámci jednoho integrovaného softwarového systému umožňuje efektivně propojit správu prodejního prostoru, cenovek a marketingových materiálů s řízením úkolů, reportingem a automatickými objednávkami.

Společnost má zákazníky v 31 zemích světa a celkový počet uživatelů systému přesahuje 8.000. Od roku 2020 patří Quant mezi 10 nejlépe hodnocených retail management systémů na G2. Systém využívají maloobchodní řetězce v různých tržních segmentech, od autodílů a stavebních materiálů, přes lékárny, FMCG, elektroniku, až po chovatelské potřeby, drogerie či prodejny s textilem.

Intelligent Retail Management

Mapa
Firma sídlí ve Středočeském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

V roce 2003 jsem dokončil druhý rok studia na MFF UK a všiml si na nástěnce školy inzerátu na práci ve společnosti ExTech. Nabídka mě zaujala, jelikož zahrnovala práci na studentském projektu, jehož splnění během příštích let bylo podmínkou k dokončení studia. Tehdejší majitelé společnosti Curd Bönisch a David Straka potřebovali, aby několik zaměstnanců od nás z fakulty úspěšně dokončilo studia, a tak Curd vymyslel specifikaci systému, jenž se měl za několik let vyvinout v Quant.

Já jsem velmi brzy převzal většinu vývoje. Když ostatní projekty, které do té doby společnost živily, postupně přestaly fungovat, dohodli jsme se, že budu ve vývoji pokračovat, i když nebude z čeho jej platit, a pokud se systém uchytí, získám ve firmě rovnocenný podíl. Nedlouho potom, co z firmy odešel jeden ze zakladatelů firmy, pan Straka, jsme našli prvního významnějšího klienta, já získal 45% podíl, pan Bönisch si nechal druhých 45 % a zbylých 10 % připadlo na Gergelyho Jakaba, jediného vývojáře, jenž s námi zůstal.

S Quantem se nám daří. Loni jsme společnost přejmenovali na Quant Retail. Příští rok oslavíme 20 let od začátku vývoje a náš tým se rozrostl na téměř 30 lidí. Skvěle se nám osvědčil model, kdy každý pracuje z domova.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

Aktuálně mě nejvíc těší asi dvě věci. Stále rád programuji, takže když se mi povede najít čas a vylepšit nějakou funkčnost Quantu, je to moc fajn. V pozici CEO ale musím stále více času věnovat spíše vedení kolegů a předávání zkušeností. Naštěstí to je ta druhá věc, která mě nejvíc těší. Do našeho týmu se mi povedlo přivést skvělé lidi, s nimiž je radost spolupracovat. Spoustu věcí umějí lépe než já a vzájemně se obohacujeme.

Kdo je Vaším osobním, případně podnikatelským vzorem?

Vzorů mám asi víc, ale první, který mě nyní napadl je pan Ryšán, zedník, který nám v průběhu let zrekonstruoval dům. Přestože nemá nic společného s IT, je pro mě vzorem toho, že i když děláte třeba manuální práci, můžete ji dělat dobře a poctivě, můžete zabezpečit rodinu, a ještě za vámi zůstane něco, na co můžete být hrdý. Můžete udělat hodně pro své zákazníky, a ještě třeba podpořit komunitní projekty. A i když vás třeba zlobí zdraví, stále můžete okolo sebe rozdávat spoustu dobré nálady a sám užívat života, jak to aktuální situace dovoluje.

Odpovídal Petr Kavánek, CEO a spolumajitel společnosti

Důvod nominace

Petrovi Kavánkovi se podařilo dostat svůj produkt - Quant, který nabízí širokou škálu řešení pro retail, do více než 30 zemí. Quant v rámci jednoho integrovaného softwarového systému umožňuje efektivně propojit správu prodejního prostoru, cenovek a marketingových materiálů s řízením úkolů, reportingem a automatickými objednávkami. Skvělé hodnocení zákazníků potvrzuje, že toto řešení je něco zcela výjimečného pro retail nejen pro zákazníky v ČR, ale třeba i v Panamě, Srí Lance a dalších. Prorazit v celosvětovém měřítku na zavedených trzích v oblasti IT není vůbec snadné, proto je zcela zásadní absolutní nasazení a zapálení pro věc. Mnoho řešení je vyvíjeno přímo na míru, protože Quant je řešení, které nabízí vždy to, co obchodníci potřebují a požadují.

Nominační kategorie

Made in Czechoslovakia

Nominoval/a:

obchodní partner

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů