Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Tvůrci v praxi s.r.o.

Bohdana Goliášová

Ročník 2021

Představení nominované firmy

Bohdana je brněnský živnostník roku a zakladatelka největší komunity českých podnikajících rukodělných tvůrců. Ve tvůrčích oborech podniká 13 let, 7 let podnikání učí. 

„Tím se neuživíš“ byla první věta, kterou Bohdana slyšela, když řekla, že se bude živit výrobou šperků. Jenže Bohdana měla obchodní „střevo“ a věděla, že prodej rukodělných výrobků vyžaduje zvláštní um. Postupně se kolem Bohdany začali hromadit další tvůrci, kteří se chtěli svým talentem také živit. A tak Bohdana založila před 7 lety vzdělávací platformu – Tvůrci v praxi. Začala pro české tvůrce vyrábět vzdělávací programy, které se ve tvůrčí komunitě velmi rychle šířily. Její vzdělávací podcast má přes 21 000 poslechů, ve Facebookové poradně se radí přes 4 000 tvůrců. Videa, streamy a kurzy, které pro tvůrce dělá, se staly velmi populárními.

Bohdana začínala s výukou tvůrců sama. Dnes má její tým 5 lidí a učí české tvůrce, jak si svoji práci nacenit a kde a jakým způsobem ji prodat. Díky vzdělávacím programům, které pro tvůrce se svým týmem tvoří, začínají být čeští tvůrci vidět u nás i ve světě.

Bohdana říká, že čeští tvůrci jsou nejšikovnější lidi na světě. Jen o nich nikdo neví, protože schovávají svoji tvorbu doma v šuplících. Bohdana sní o tom, že naše země bude ve světě známá nejen pivem a hokejem, ale též úžasnou tvorbou našich lidí.

Bohdana též mentoruje i pro další projekty (Impact Hub Praha, Eqal Pay Day, Academy for Women Entrepreneurs) a vystupuje jako speaker na konferencích (Ženy v Byznysu, Na volné noze atd.).

Živit se můžete čímkoli. Jen se to musí správně pojmout.

Mapa
Firma sídlí v Jihomoravském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo k podnikání?

Láska k české tvorbě, sen o tom, že to jde dělat lépe. Touha po tom, aby se čeští tvůrci mohli živit tím, co milují, a naše země byla jejich tvorbou proslulá.

Kdo je Vaším vzorem?

Thor Heyerdahl. Když to máte dobře spočítané, přeplujete na voru i oceán. Přestože tomu nikdo jiný nevěří.

Jaké máte koníčky?

Podnikání je pro mě nejnapínavější koníček, který existuje. Baví mě prozkoumávat všechny jeho zákruty a bavit se o něm s kýmkoli, kdo o to stojí.

Odpovídala Bohdana Goliášová, majitelka firmy

Důvod nominace

Nominuji moji ženu, Bohdanu, za její úžasnou práci v roli mentorky a neúnavné podporovatelky českých rukodělných tvůrců. “Tím se neuživíš” je prý nejčastější věta, kterou uslyšíte, když háčkujete, šijete nebo vyřezáváte hračky a troufnete si doma navrhnout, že byste se tím chtěli živit. Bohdana tvrdí, že to jde, jen se to musí správně pojmout. Říká: "Máme proti jiným oborům nevýhodu. Představte si, že jdete na půldenní kurz Facebookové reklamy. Zaplatíte za něj 2500Kč a vůbec vám to nepřijde divné. Když si ale někdo řekne stejnou částku za kurz háčkování, všichni si budou klepat na čelo. My, tvůrci, proto musíme být v prezentaci naší rukodělné práce mnohem vynalézavější.” A proto Bohdana založila před 8 lety výukovou platformu Tvůrci v praxi, kde učí české tvůrce, jak svoje výrobky prodávat. Kolem Bohdany se nashromáždila největší česká komunita podnikajících tvůrců. V její Facebookové poradně (zdarma) se radí o prodeji výrobků přes 4000 českých tvůrců. Její výukový podcast má přes 20 000 poslechů. V době lockdownů Bohdana najala specialisty na online marketing a pomohla stovkám řemeslníků zachránit jejich živnost přechodem do online prodeje. Bohdanina vize je dlouhodobá, čemuž svědčí to, že její projekt stojí finančně na vlastních nohách. Bohdana za svoji práci získala titul „Živnostník roku“ (JM kraj). Jako mentor je zvaná i do mezinárodních projektů. Její srdce však zůstává u české tvorby. Bohdana často říká: „Jsme nejšikovnější národ na světě. Jen to o nás nikdo neví, protože čeští tvůrci schovávají svoje výrobky doma v šuplících. A já chci vytvořit takovou budoucnost, ve které naše země bude známá nejen hokejem a pivem, ale hlavně úžasnou tvořivostí a vynalézavostí našich lidí.“ Bez Bohdana by byla naše česká rukodělná scéna nesmírně chudá, právě díky jejímu projektu vidíme kolem sebe tolik malých českých značek na vzestupu. Bohdana neúnavně radí a pomáhá už 8 let. Když mezi tvůrci řeknete "Šlo by to prodat?" Okamžitě vám někdo odpoví: "Zeptej se Bohdany." Čeští tvůrci už dávno vnímají Bohdanu jako svého opatrovatele a anděla. Když se Bohdana pro něco rozhodne, neznám nikoho, kdo by jí dokázal zastavit. My jí ale můžeme v její záslužné práci pomoct, a proto si myslím, že by měla tuto soutěž vyhrát.

Nominační kategorie

Partner

Nominoval/a:

rodinný příslušník

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů