Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

VILAVIN gravitační vinařství

Aleš Kaspar

Ročník 2021

Představení nominované firmy

Společnost K A S P A v roce 2019 nově postavila k 10letému výročí značky VILAVIN unikátní plně gravitační vinařství jediné svého druhu ve střední Evropě.  Čím více toto vinařství vyrobí vína, tím více elektřiny ušetří. Jeho příběh začíná v roce 1995 restitucí rodinných vinic. Vinice rostou v oblasti nálezu podzemních termálních pramenů a unikátních slanisek, které jsou pozůstatkem dna vyschlého moře. Vinařství se nachází mezi třemi kopci vyhlášených vinařských obcí Novosedly a Dobré Pole u Mikulova. Každá ze 14 parcel nese 20-40 let staré keře jejichž kořeny odrážejí místní terroir, jehož čistý odraz zajišťuje to nejjemnější zacházení ve sklepě.

Tři patra gravitačního příjmu hroznů a třízení bobulí spolu s šesti patry kompletní vinifikace plně pokrývá vznik vína od bobule po zralé víno bez zásahu čerpadel. Využití gravitace je prastarý koncept samovolného pohybu hroznu, rmutu, moštu i vína, je stále vysoce relevantní pro prémiové vinařství, a navíc přináší nezanedbatelnou úsporu energií.

Absence čerpání čerpadly a filtrace pomáhá zachovat svěžest po fermentaci ve zrajícím víně, což celkově mění jeho chuťový profil k lepšímu. Chuť je svěžejší a živější. Vína značky VILAVIN pravidelně sbírají ocenění na tuzemských i zahraničních vinařských soutěžích.

Víno je kouzlo, jeho zpracování kouzelné, náš vztah k němu sentimentální, jeho struktura abstraktní, jeho účinek závratí, jeho znalost kulturou, jeho barva skutečností. (P. Starck)

Mapa
Firma sídlí v Jihomoravském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás na podnikání nejvíc těší?   

Různorodost a každodenní výzvy.

Kdo je Vaším vzorem osobním, případně podnikatelským vzorem?   

Můj otec.

Jaké máte plány do budoucna?     

Další rozvoj udržitelných postupů ve vinici i ve sklepě a řemeslné experimentování.

Odpovídal Aleš Kaspar, sklepmistr

Důvod nominace

Ojedinělý koncept vinařství – gravitační, vznikl k desetiletému výročí vinařství rodiny Kasparovy. V obci Dobré Pole u Mikulova stojí klenot v podobě šestipatrové budovy, kde každý hrozen podnikne čtrnáctimetrovou cestu pouze vlivem gravitace. Tento způsob zpracování vína má za výsledek svěží a živá vína s plnou texturou a bez zbytečného provzdušnění. Vinařství VILAVIN začalo psát svou historii v roce 1995, kdy rodina převzala v restituci zpět 0,5 hektaru vinice, na kterých hospodařili jejich předci. Přijali je jako závazek vůči svým kořenům, tradicím a také místu. Rodina chtěla svůj vztah k zdejší půdě ještě prohloubit. Vinice postupně rozšířili až na současných 27 hektarů, které se rozhodli osázet doslova na míru. Proto jim s výběrem sedmi odrůd pomohl profesor Vilém Kraus, vědec a vůdčí osobnost moravského vinařství. A pak už stačilo jenom počkat, až dozrají nejen první hrozny, ale i keře. Nejlepší vína jsou totiž ze starších keřů, které mají hluboké kořeny až desítky metrů, aby si rostlina mohla vzít z půdy to nejlepší. Název VILAVIN nese ve svém názvu vilu vín, tedy dokonalý domov pro víno a ve svém logu zobrazuje vílu jako múzu pro jeho vznik. Ve vinařství nyní pokračuje již třetí generace rodiny a s nadšením pokračují v inovacích, rozšiřují ekologická opatření a provádějí každodenní prohlídky a degustace.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

obchodní partner

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů