Gratulujeme všem a oceněným a nominovaným!

finalisti

Kynšperský pivovar – PAN RADEK VOMOČIL

Ročník 2015

Představení nominované firmy

Tradice vaření piva v Kynšperském pivovaru sahá až do roku 1595, kdy císař Rudolf II. udělil městu Kynšperk nad Ohří Samostatné várečné právo. Od té doby se tu začala psát historie pivovarnictví, na kterou dnes navazuje výroba Kynšperského zajíce.

V první polovině 18. století patřil Kynšperský pivovar mezi 10 největších pivovarů Loketského kraje s výstavem více jak 1300 hektolitrů piva ročně. Na přelomu 19. a 20. století byl pivovar kompletně přebudován. Vzhled pivovaru odpovídal tehdejší průmyslové architektuře a její některé prvky můžete shlédnout i dnes. Pivovar měl i moderní technologické vybavení. V roce 1911 byl pivovar napojen na vodovod. Výstav modernizovaného pivovaru byl projektován na 80 000 hl piva ročně.

V době I. světové války se propadl výstav piva na desetinu rekordní produkce. Na konci dvacátých let byl pivovar znovu modernizován. Největší novinkou byla instalace stáčecí linky lahví. Po osvobození Československa byl pivovar v roce 1945 konfiskován. Produkce se pohybovala se kolem 30 tisíc hl piva. V roce 1951 bylo rozhodnuto o jeho likvidaci a dne 30. 12. 1951 byl pivovar uzavřen s výjimkou sladovny. Zařízení pivovaru bylo odvezeno a z objektů byly vytvořeny sklady.

Nová kapitola pivovaru v Kynšperku nad Ohří se začala psát v roce 2011. Původní areál je postupně rekonstruován na komplex s názvem Kynšperský dvorec. V současné době se tu nachází výrobna piva, podniková prodejna s bohatým sortimentem a stylová restaurace vybudovaná v prostorách bývalé humnové sladovny. Součástí komplexu je i mini ZOO a dětské hřiště.

Firma sídlí v Karlovarském kraji

Jen jeden zajíc je ten pravý. 

Důvod nominace

Zvedli z popela zanikly pivovar v Kynsperku a obnovili tak tradici vareni puvodniho piva v regionu.V arealu se nachazi i vyborna restaurace, kde vyborne vari a muze se vybrat i z netradicnich druhu piv (medove, zelene) a nebo ochutnat palenku pivovice,kterou si kynspersky pivovar tez dela sam.V restauraci se nachazi vyborni kuchari i obsluha a za slusnou cenu se zde clovek naji a ochutna mistni pivo i likonadu. V Kynsperku pivovar zvedl mistni kulturu a pohostinstvi a patri jim velka poklona.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

Zakaznik

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů