Český Goodwill 2024

Hledáme podnikatele a firmy, kterých si lidé váží!

NOMINUJTE TEĎ

Dolní oblast VÍTKOVICE, z.s.

Renata Červená

Ročník 2021

Představení nominované firmy

Dolní Vítkovice jsou světově unikátní areál v centru Ostravy, kde se od roku 1828 těžilo uhlí a vyrábělo surové železo. Olomoucký arcibiskup Rudolf Habsburský tehdy vydal přípis o založení železárenského závodu ve Vítkovicích, čímž vznikl ojedinělý, jinde v Evropě neexistující komplex těžké průmyslové výroby od těžby uhlí, přes úpravnu a výrobu koksu, až po produkci surového železa, kterého zde bylo celkem vyrobeno na 90 milionů tun.

V roce 1998 nastal poslední odpich, kterým po 162 letech skončila výroba surového železa v Dolních Vítkovicích. V roce 2002 se areál o rozloze 10 hektarů stal Národní kulturní památkou. V roce 2007 bylo založeno sdružení (dnes zapsaný spolek) Dolní oblast VÍTKOVICE a začala proměna do dnešní podoby.

Dnes tento industriální komplex slouží jako jedinečné vzdělávací, společenské a kulturní centrum s mezinárodním přesahem. Dennodenně sem míří obyvatelé Ostravy i turisté ze všech koutů světa. Skipovým výtahem jezdí na vrchol vysoké pece č. 1, v aule Gong v někdejším plynojemu probíhají odborné konference a mezinárodní kongresy, a v Malém světě techniky U6 si hrají děti i jejich rodiče.

V areálu se dále nachází Velký svět techniky, který ukazuje vědu a techniku jako zábavnou hru, a také kulturní čtvrť Hlubina lákající nejen hudebníky a kapely, ale také sochaře, grafiky, vizuální umělce, milovníky hudebních koncertů a jiných kulturních akcí.

Všechno se vám vrátí! Dřina, nebo lenost.

Mapa
Firma sídlí v Moravskoslezském kraji

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo do Vaší současné pozice?

Touha po změně. Zkusit jít do kultury a vzdělávání právě v době koronaviru. Je to divné přání, ale bylo vyslyšeno.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?

To, že se něco tak unikátního, jako jsou Dolní Vítkovice, povedlo dochovat, což je zásluha všech předchůdců, a především pana Jana Světlíka. A že oblast pořád žije!

Jaké máte plány do budoucna?

Dolní Vítkovice musí existovat dál. Dál se rozvíjet. Moc bych si přála, aby zůstaly ještě dalším generacím. Je to světový unikát, je to úžasný prostor. Všechno je tak velké, fascinující. A když trochu víte, k čemu to všechno kdysi sloužilo, nechce se vám věřit, že to domysleli bez robotů či jiné umělé inteligence apod. 

Odpovídala Renata Červená, manažerka marketingu

Důvod nominace

Je to úžasný projekt, jak revitalizovat staré továrny a dávat jim novou kulturní společenskou tvář. Přitahuje nejen celé rodiny, ale i umělce a další. Láká turisty... A je nedílnou částí kultury a společenského života Ostravy. Vznikají v něm úžasné projekty a každou chvíli se obnovuje další a další část.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

obchodní partner

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů