Biogas Bohemia spol. s r.o.

Karel Jonák

Ročník 2019

Hlasujte

Představení nominované firmy

Společnost Biogas Bohemia znají lidé spíše jako Olejový Mlýn Petráveč. Jedná se o společný projekt Martiny Homolové a Karla Jonáka založené na moderním přístupu a tradiční technologii lisování převážně tuzemských olejnin za studena tzn. do 40 oC.

Rozvíjí nové myšlenky a postupy, aby dali vzniknout špičkovým výrobkům té nejvyšší kvality. Patří mezi ně především olejniny z Vysočiny. Vysočina je historicky typická pro pěstování máku (zaměřují se především na bílý mák), řepku olejku a především Český dvouletý kmín. V tomto odvětví vyvíjí stále nové chutě a kombinace jako je např. česnekový olej (používají česnek z Vysočiny) či olej slunečnicový s příchutí kmínu.

Vlajkovou lodí Olejového mlýna Petráveč ale představuje kmínový olej. Pro výrobu tohoto oleje používají výlučně Český dvouletý kmín, který vyniká vysokým obsahem silic a aromat než-li jednoleté odrůdy. Méně známá je také skutečnost, že Češi platí za největší evropské konzumenty, ale také největší producenty. Český kmín (kmín kořenný dvouletý) je od roku 2008 držitelem chráněného označení původu v rámci EU. Dalším stěžejním výrobkem je olej z bílého máku, který lisují jako jediný výrobce z bílého máku s původem pěstování v ČR, konkrétně opět z Vysočiny.

Martina a Karel jsou velkými propagátory Českého kmínu. Jako členové spolku Českého kmínu prodávají pouze Český kmín s průkazem původu. V rámci popularizace tohoto koření pořádají také festival Českého kmínu. Stejně tak výrobky, které vznikají v Olejovém Mlýnu Petráveč, jsou nositelem značky kvality KLASA či Regionální potravina. Další výrobky, na které jsou náležitě hrdí je kmínová limonáda či proteinové mouky z bílého máku. Spolupráce s místním malým pivovarem dala vzniknout novému výrobku a tím je kmínové pivo.

Téměř veškeré suroviny pro výrobu odebírá Olejový Mlýn Petráveč od tuzemských pěstitelů, převážně z Vysočiny.

Není olej jako olej.

Mapa
Firma sídlí v Kraji Vysočina

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo do Vaší současné funkce?
Chtěl jsem producentům zemědělských plodin ukázat, že i velmi malý tým lidí dokáže přinést přidanou hodnotu plodině, kterou vypěstují na svém poli. Dále zkrátit distribuční cestu mezi výrobcem a koncovým zákazníkem, také zvýšit informovanost spotřebitele o kvalitě oleje, který se dá vyrobit tradiční technologií bez dalších úprav.

Co Vás na podnikání nejvíc těší?
Těší mě spokojený zákazník, který se vrací a zároveň nás doporučuje ostatním, a podpora SZIFu nás malých výrobců.

V čem vidíte největší překážky podnikání?
Překážky jsou od toho, aby se překonávaly, nevím o žádné, která by mě významně brzdila.

Odpovídal Karel Jonák, lisař a majitel firmy Olejový mlýn Petráveč

Důvod nominace

- absolutní nadšení pro řemeslo - kreativní přístup k tradičním českým surovinám při výrobě potravin a hledání nových cest k jejich dalšímu uplatnění na trhu - podpora ostatních výrobců v regionu, ať již formou vzájemné spolupráce a vyrábění nových potravin za využití jejich surovin či podpora na regionálních akcích

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

Zástupce soutěže Regionální potravina, kde v loňském roce výrobce zvítězil v kategorii Ostatní v Kraji Vysočina

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů